subota, 27. listopada 2007.

Linux

Što je linux?

linux

Pa linux je samo jos jedan od operativnih sustava,kvaka je u tome sto je ovaj besplatan,jos nesto super kod ovog sustava je to sto viruse za ovaj sustav mozete izbrojiti ne prste,Dakle imate i zastitu od Windowsevih napasti.

Među mnogim operativnim sustavima danasnjice najpoznatiji su Windows i Linux ,Windows zato jer je popularan vec 6. godina a linux zato sto je besplatan i nije potrebno instalirati drivere,Doista sam jednom instalirao ta sustav i mogu vam reci da je stvarno lagan za instaliranje.

 

Prvo za instaliranje linuxa treba nam instalacijski cd ali imamo na internetu cijeli operativni sustav na stranici www.ubuntu.com nakon sto ste skinuli operativni sustav i sprzili ga,mozete restartati racunalo s tim cd-om u optickom pogonu.

Kada ponovno palimo racunalo doceka nas Bios,ako nas on ne pita na kojem mediju ce se traziti operativni sustav,moramo uci u konfiguraciju Biosa kada se racunalo restartuje morate pritiskati  F12,ili,F8,ovisi o racunalu uci cete u Takozvani bios tamo morate naci Oznaku na kojoj pise First Boot Device,kada to odaberete mozete izaci i ponovno se racunalo restartuje nakon toga kada opticki pogon procita sto je na cd-u,pojavit ce se na ekranu pozdravna poruka ubuntua na tom ekranu mozete odabrati nacin instalacije Linuxa,tu je gotovo na svakom racunalu dovoljno pritiskati Enter,kada to dovrsite,slijedi jedna novost i sjajna mogucnost kada se linux zapocne instalirati on ne zapisuje nista na disk nego sve programe koji su u njemu on zadrzi na cd-u s kompletnim programima koje ste namjeravali instalirati i to u okruzenju takozvanog Live CD-a, glavna namjena takvog CD-a je da vidimo da li ce Linux prepoznati nas hardver, ali budite bez brige Linux je poznat po tome sto podrzava najvise hardvera u povijesti  racunalne industrije,jedini nedostatak takve instalacije je sto promjene koje napravimo se ne spremaju nakon ponovnog restarta.

 

Na deskopu ce nas docekati Ubuntuova pozdravna poruka s ikonom install,koja bas to i radi zatim jos nekoliko ekrana na kojima se odabire jezik,vremenska zona,i kolicina diskovnog prostora koje ce te dati linuxu,ako vec imate Windowse onda odaberete prvu kvacicu,odredimo koji dio diskovne memorije pripada linuxu a koji Windowsu,Sljedeci nam ekran omogucava da kopiramo od windowsa osnovne postavke a nakon toga morate postaviti korisnicko ime i lozinku,za vrijeme kopiranja datoteka iz windowsa mozemo malo surfati s ugrađenim preglednikom Firefox.

Nakon ponovnog pokretanja docekat ce nas izbornik operativnih sustava Windows ili Linux odaberete linux. i to je to Nakon tog instaliranja mozete zapoceti s vasim novim operativnim sustavom.

Nema komentara: